петак, 27. фебруар 2009.

uputstvo sahovskim sudijama

UPUTSTVO ZA SUDIJE NOVOSADSKE , JUŽNOBAČKE I ŠAJKAŠKE LIGE
Pošto se ekipe žale da im se delegiraju nespremne sudije na mečeve ovim putem ćemo saopštiti neke postupke koje sudija treba da preduzme tokom meča a koji nisu striktno navedeni u pravilima igre ili propozicijama takmičenja.

1Kapiteni moraju sastave timova da predaju sudiji pre početka meča isključivo PISMENO zajedno sa knjižicama . Kad primi oba sastava sudija mora da pročita ko sa kim igra i na kojoj tabli a najbolje je da ide od prvog stola pa do osmog i čita parove. Kad igrači sednu i počnu partije sudija TREBA da proveri da li su igrači ispravno seli . Ako nisu a već igraju, mora kontumacirati igrače koji nisu seli za tablu na kojoj su zapisani u sastavu ekipe. Sastave ekipa koje je dobio od kapitena sudija ČUVA do kraja meča. Sudija proverava da li igrači imaju overene registracije za tu godinu i da li slike odgovaraju igračima čije su. Bez ispravnih takmičarskih knjižica igrač ne može igrati.Sudija je obavezan da sve primedbe zapiše na poledjinu zapisnika. U zapisnik sa meča se upisuje PUNO IME I PREZIME igrača.
U vreme zakazano za početak sudija će uključiti satove svim igračima sa belim figurama. Ako je prisutna jedna ekipa sa predatim sastavom /najmanje polovina igrača/ njeni igrači sa belim figurama će odigrati potez i vreme će ići ekipi koja nije prisutna ili nema dovoljno igrača. Kad se i druga ekipa kompletira i preda sastav može početi igru
2- Sat treba na početku meča da se namesti na 4,30 /pola pet/ tako da je vremenska kontrola u 6 sati.
-Ukoliko se desi da u prvom delu partije kada igrač ima 1 sat i trideset minuta za prvih 30 poteza, nekome padne zastavica a nije izvukao 30 poteza tada SUDIJA MORA DA OBJAVI PAD ZASTAVICE.
Ako nekom igraču padne zastavica u drugom delu igre za koji im je dodeljeno 30 minuta do kraja partije i igra se po pravilima za ubrzani završetak SUDIJA mora da SIGNALIZIRA PAD ZASTAVICE.
-Kada nekom od igrača prodje prvih sat i po vremena /I PADNE ZASTAVICA/ a izvukao je dovoljno poteza sudija OBOJICI igrača dodaje po pola sata na časovniku. Tih pola sata se dodaje tako što se skazaljka pomeri NAPRED za trideset minuta obojici i onda je sledeća kontrola u 7 sati a sudija može po satu da vidi kojim igračima je već pomerio sat a kojima nije.
-Sudija treba svakog sata da proverava da li časovnici igrača rade ispravno,tako što će sabrati proteklo vreme na satovima igrača i uporediti sa redovnim vremenom koje je prošlo.
3 Pisanje partije je obavezno celo vreme partije u oba perioda osim kad igrač ima manje od 5 minuta za razmišljanje.
4 Prilikom bilo kakve reklamacije od strane igrača sudija treba da proveri da li je taj igrač na potezu i da li je zaustavio sat i tek ako je to u redu, onda da pristupi rešavanju reklamacije.
Za svaki nemoguć potez koji jedan igrač odigra sudija će njegovom protivniku dodati 2 minuta na satu a prekršioc dobija opomenu. Kada jedan igrač treći put odigra nemoguć potez sudija kontumacira istog igrača. Ovo se razlikuje od pravila kada igrač ulaže nepravilnu reklamaciju, naprimer remija .Tada će sudija dodati protivniku 3 minuta na satu a reklamatora će kazniti sa maksimalno tri minuta tako što će mu to vreme umanjiti na satu.Ako reklamator ima naprimer dva minuta onda će mu smanjiti vreme na polovinu tj na 1 minut / vidi u pravilima član 9.5/
-Partija koja je igrana i sudija je nekog kontumacirao se označava sa normalnih 1:0 ili 0:1 a partije koje nisu odigrane, se u zapisnik upisuju sa rezultatom 1:0* ili 0:1* ili 0:0* označeno zvezdicom.
Ovo važi i kad jedan od igrača kojem se oglasio mobilni za vreme partije izgubi istu.
-Po članu 10.2 igrač ima pravo da kad mu je preostalo manje od dva minuta za razmišljanje na satu da zahteva remi.Onda kad je na potezu zaustavlja sat i zove sudiju. Ako se reklamacija ne obavi na ovaj način sudija ne rešava po reklamaciji i to saopštava reklamatoru. Ako je reklamirano ispravno sudija može proglasiti remi ako je pozicija totalni remi naprimer top protiv topa ,dama protiv dame i slično a ako ima mnogo figura treba da odbije reklamaciju ili eventualno odloži odluku. Za šire objašnjenje vidi u pravilima član 10.2
Svaki sudija MORA DA IMA važeća Fide pravila šaha kod sebe prilikom sudjenja. Svaki sudija je dužan najkasnije u ponedeljak pre podne da u Sahovski savez N Sada dostavi zapisnik sa meča a ako je sprečen onda da javi telefonom ili lično rezultat meča i izdiktira pojedinačne rezultate (zbog objavljivanja na internetu) a najkasnije sutradan da dostavi zapisnik .

Нема коментара: